Waarom hout ?

Hout is brandveilig

Hout bezit de eigenschap moeilijk te ontvlammen. Dit klint eigenaardig, maar het is zo. Testen in laboratoria tonen aan dat hout pas na 60 minuten ontvlamt.

En de statistieken wijzen uit dat houten woningen niet vaker dan andere huizen ten prooi vallen aan de vlammen. Wordt de houten woning gebouwd volgens de regels van de kunst, dan zal er zeker gen verhoogde brandverzekeringspremie aan te pas komen.

Hout ademt

In een ruimte van ongeveer 60m3 moet de lucht om het uur drie- tot viermaal ververst worden. Hout staat borg voor een ononderbroken luchtcirculatie, zelfs in een hermetisch afgesloten ruimte. Het is dan ook uiters belangrijk houtkanalen niet onoordeelkundig af te sluiten (bijvoorbeeld door overdadig veel vernis, verf of andere chemische stoffen aan te brengen).

Hout is hygroscopisch

De hygroscopische werking van het hout zorgt ervoor dat er in een houten woning, zelfs bij de meest ongunstige klimatologische omstandigheden, geen condensatie aanwezig is. De houtporiƫn absorberen het watergehalte van de lucht tot het verzadigingspunt bereikt is. Als het water zich in vloeibare vormt verzamelt, wordt het overtollige vocht afgestaan aan de binnen- of buitenlucht. Zo kan er geen waterschade ontstaan aan de woning, op voorwaarde natuurlijk dat de luchtcirculatie niet gehinderd wordt.

Hout absorbeert gassen en dampen

De houtporiƫn absorberen schadelijke gassen en dampen. De lucht wordt dus gezuiverd en gefilterd bij de doorgang door het hout. Zo verdwijnen eveneens onaangename geuren. Voorwaarde is wel dat er een voldoende groot houtoppervlak aanwezig is.

Hout ruikt aangenaam

Hout verspreidt op zichzelf een verfrissende, aangename geur. Dit is het resultaat van de eigen specifieke geur, maar ook van het absorptievermogen van het hout.

Hout is een slechte elektrische geleider

Droog hout is van nature een slechte geleider van elektriciteit. Dit in tegenstelling tot metalen die binnen in de woning elektromagnetische velden kunnen verspreiden en indutievelden kunnen opbouwen. Dergelijke storingen hebben een negatieve impact op het organisme en kunnen een bron zijn van stress.

Hout is geluiddempend

Dankzij zijn hoge porositeit dempt hout de geluiden. Bij andere bouwmaterialen worden de geluidsgolven weerkaatst. Houten wanden laten nauwelijks geluid door; wat leidt tot een rustige, serene sfeer.

Hout heeft een aangenaam kleurenpallet

De natuurlijke kleur van hout zorgt voor een warm gevoel en werkt nooit op onze zenuwen, in tegenstelling tot kunstmatige kleuren. Kleuren hebben trouwens niet enkel een psychologische invloed op de mens, ook hun warmtestraling kan objectief worden aangetoond.